12 Top-websites over grafische vormgeving

Inhoud

Ben je geïnteresseerd in grafische vormgeving maar weet je niet waar je moet beginnen? Of zoek je inspiratie als (toekomstig) grafisch vormgever? Dan hebben wij 12 websites voor je op een rijtje gezet die je niet mag missen. De onderwerpen zijn heel divers, maar gezamenlijk geven ze een goed beeld van het vak. Niet alleen sites met grafische theorie, maar ook sites met casusvoorbeelden van het beroep grafisch vormgever.

Logo Design Love 

Bijna elke grafisch vormgever heeft wel eens een logo ontworpen, al is het maar voor zijn eigen bedrijf. Het ontwerp- en denkproces om tot een succesvol logo te komen vergt out-of-the-box-denken. Dat leer je het best door een professioneel logo-ontwerper nauw te leren kennen. En dat kan online bij David Airey met zijn site en gelijknamig boek ‘Logo Design Love’.


Adobe Color 

Kleur is voor elke grafisch vormgever een gereedschap! En dat gereedschap kun je maar beter goed toepassen! Je kent natuurlijk wel de voorbeelden van boeken websites of posters waar de kleuren vloeken. Ben je onzeker over kleurgebruik maar wil je snel bij elkaar passende kleuren vinden, dan ben je bij Adobe Color aan het juiste adres. Je hoeft de theorie helemaal niet te begrijpen (pfff analoog, complementair, chromatisch), maar simpel met wat sliders schuiven en voilà: een setje bij elkaar passende kleuren!


Designmodo

Op het gevaar af dat je door de bomen het bos niet meer ziet, is Designmodo toch wel een hééél uitgebreide verzameling van goede, grafische tutorials, freebies en inspiratie! Hoge kwaliteit artikelen, zeker ook voor webdesigners.

Website Designmodo

I Love typography

John Boardly heeft als hobby ‘Typografie’ met een hoofdletter T. Je moet iets fanatieks hebben om decennialang met alle aspecten van deze kunst bezig te zijn: geschiedenis, indeling van lettertypen, letterontwerp, toepassingsgebieden enz. Dat heeft niet alleen een fraai boek opgeleverd (Typographic Firsts) maar ook deze liefdevolle website.


Behance

Ben je meer kijker dan lezer? Kijk dan naar de visuele portfolio voorbeelden van grafisch ontwerpers op Behance. De verzamelplaats (door Adobe opgezet) voor grafisch vormgevers om werk te presenteren, feedback te ontvangen en inspiratie op te doen. Geen site om veel te leren, maar wel om intens te genieten van andermans werk.


GCF Global

Kijk je graag video’s om grafische vormgeving te leren? Dan is dit de website waar je moet zijn. Echt goed gemaakte explainer-video’s. Deze organisatie heeft ook een YouTube-kanaal waar de videolessen over grafische vormgeving te bekijken zijn. 


Interaction Design Foundation

Hoewel deze organisatie betaalde videocursussen op hoog niveau aanbiedt, zijn vooral ook de gratis artikelen over grafische vormgeving niet te versmaden. Het accent ligt op UX en UI, maar laat je niet weerhouden de website een bezoek te brengen als je als grafisch vormgever een andere richting op wilt.


Pexels

Pexels, een van de beste gratis stockfoto-websites, mag in ons lijstje niet ontbreken. Hier krijg je toegang tot prachtige, vrij te gebruiken foto's. No strings attached. Ook voor rechtenvrije video’s.

Website Pexels

Designspiration

Een website om te genieten en inspiratie op te doen. Designspiration lijkt een beetje op Pinterest, maar heeft extra’s: je kunt gericht ideeën verzamelen, ook op kleur.


Material Design

Grafisch vormgeven kun je op allerlei niveaus. ‘Material Design’ doet dat op een welhaast wetenschappelijke, systematische manier. Niet echt voor beginners, eerder voor de webdesigners die ‘user interfaces’ willen gaan ontwerpen. Wat is het resultaat na studie van deze website? Gegarandeerd gebruiksvriendelijke ontwerpen voor alle digitale apparaten.

Website Material Design

Gewoon voor hem: 20 wereldbekende logo’s met geniale verborgen betekenissen

Een krachtig beeldmerk is eenvoudig, tijdloos en verwijst naar waar het bedrijf voor staat en in welke tak van sport het bedrijf zich begeeft. Helemaal geweldig is het als je dan in dat logo ook nog een verborgen verwijzing mee kan geven die de boodschap versterkt. In deze 20 wereldbekende logo’s zit een diepere betekenis, hoeveel wist jij er al? Je moet wel tegen wat advertenties kunnen want deze site staat er helaas bomvol mee. En het is echt niet alleen voor hem, ook voor haar!


Irma Boom: Don’t call it a book. It’s a piece of art

Irma Boom is één van de bekendste nederlandse grafisch ontwerpsters van deze tijd. Haar werk is opgenomen in de vaste collecties van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, MOTI in Breda en het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Haar passie voor boeken is aanstekelijk. Bekijk de documentaire en raar besmet met het boekmaakvirus.

Lees meer over de introductiecursus 'Grafische Vormgeving'