De nieuwe features binnen InDesign 2020

Inhoud

Net als in de update van Photoshop, laat ook InDesign een enkele uitbreiding of verbetering zien, die berust op artificiële intelligentie. Maar er zijn ook traditionele, nieuwe features toegevoegd zoals kolomlijnen en ondersteuning van variabele lettertypen en een populair bestandsformaat voor web: svg.


Kolomlijnen

Een veelgehoord verzoek van gebruikers sinds jaren is door Adobe gehonoreerd: kolomlijnen. Via het belangrijke dialoogvenster ‘Opties tekstkader’ kun je nu eenvoudig lijnen tussen kolommen toevoegen. Deze verticale lijnen passen zich automatisch aan de hoogte van het tekstkader aan en zijn helemaal naar eigen wens vorm te geven. Tot nu toe moest je deze lijnen handmatig of via stramienpagina’s aanmaken, maar dat was omslachtig en inefficiënt. Een groot voordeel is dat deze lijnen –als onderdeel van tekstkaders– in een objectstijl kunnen worden opgenomen. Leve de efficiency!

kolomlijnen


Paneel Eigenschappen

Ook in InDesign legt Adobe steeds meer de nadruk op dit vrij nieuwe paneel. Ik durf wel te gissen waar dit naartoe gaat: het horizontale ‘Regelpaneel’, geliefd bij door de wol geverfde opmakers, zal uiteindelijk een eenzame dood sterven. Het paneel ‘Eigenschappen’ is min of meer de verticale variant van dit ‘Regelpaneel’ en Adobe zou er beter aan hebben gedaan als de instellingen en knoppen van beide panelen exact hetzelfde zouden zijn geweest. Maar goed, Adobe leidt (lees: drijft) ons graag met zachte maar besliste hand richting een zwarte interface en uitsluitend verticale panelen.


Artificiële intelligentie voor afbeeldingen zoeken

Artificiëel intelligent zoeken naar afbeeldingen

Ik maakte zonet weliswaar een cynische verwijzing naar Adobe als ‘big brother’, maar dat wil niet zeggen dat deze machtsverhouding alleen maar slecht is. Als voorbeeld geef ik Adobe’s implementatie van artificiële intelligentie voor een geselecteerde afbeelding. Die implementatie gaat verder en verder, ditmaal met het rechtermuis-commando ‘Vergelijkbare afbeeldingen zoeken’. Heel snel opent dan het paneel ‘CC Libraries’ en worden inderdaad bruikbare, vergelijkbare afbeeldingen uit de Adobe Stock-collectie getoond. Fraai is ook dat je artificieel intelligent kan zoeken op tekeningen, iconen etc, dus op vectorafbeeldingen. Prachtig allemaal, maar gratis is Adobe Stock natuurlijk niet. En ook krijgt Adobe met deze nieuwe feature weer meer zicht op je voorkeuren, wensen en gebruiken. Voor niets gaat de zon op.


Ondersteuning Scalable Vector Graphics (SVG)

Populair geworden op het web is het svg-bestandsformaat nu rijp voor drukwerk. Schalen zonder kwaliteitsverlies is de belangrijkste eigenschap van svg. Ook fijn dat je nu bijvoorbeeld tekeningen en logo’s die bestemd zijn voor zowel drukwerk als het web, niet meer hoeft te converteren. In plaats van het bestandsformaat ‘eps’ is ‘svg’ the way to go.


variabele lettertypen

Ondersteuning variabele lettertypen

Er is een nieuw soort lettertypen op de markt, dat InDesign 2020 ondersteunt: variabele lettertypen. Had men tot op heden ‘slechts’ de keus tussen regular, italic, bold, bolditalic, extrabold, etc, vanaf nu is met variabele lettertypen definitief het hek van de dam. ‘Typography for the masses’! Check maar eens de site V-fonts.


Sneltoetsen op de laptop

Er is ook een aantal kleine, maar fijne verbeteringen doorgevoerd in InDesign 2020, waarvan ik er eentje in het bijzonder wil noemen. Je kunt nu ook op een laptop sneltoetsen gebruiken voor toepassing van alinea- en tekenstijlen! Voor dit soort sneltoetsen had je in het verleden een numeriek toetsenbord gedeelte nodig, dat op een laptop nu eenmaal ontbreekt. Een welkome efficiencyverbetering voor opmaak op een laptop dus, maar ‘indesignen’ op een laptop blijft natuurlijk behelpen. Een tweede monitor is eigenlijk onontbeerlijk. Apropos: ‘fotoshoppen’ staat al jaren in de ‘Dikke Van Dale’, maar ‘indesignen’ zal het wel niet redden.

Lees meer over de cursus 'InDesign Basis'